Over Mij

Jeugd
Ik was een heel gevoelig kind. Toen ik op de middelbare school de piano ontdekte kon ik die gevoelens uiten via het pianospelen! Sindsdien heb ik altijd een diepe verbinding gevoeld met muziek. Ik zat iedere dag uren piano te spelen en ging op pianoles. Na een half jaar les werd ik gevraagd om in een band te spelen, en niet veel later werd ik toetsenist bij een productie van de rockopera Jesus Christ Superstar.

Als puber speelde ik steeds minder, omdat ik vond dat ik alles meteen perfect moest kunnen. Na lang twijfelen besloot ik na 3 jaar pianoles te stoppen. Ik deed het huiswerk niet meer en dat vond ik zonde van het geld van mijn ouders en de tijd van mijn pianodocent. Het was té confronterend om wél te willen oefenen maar het niet te doen. Achteraf gezien deed ik echt wel genoeg, maar op dat moment kon ik dat niet zo zien.

Studie
Na het VWO had ik geen idee wat ik wilde studeren. Ik was wél op open dagen van conservatoria geweest, waar ik een visitekaartje van de pianodocent Gé Bijvoet had gekregen.. In juni – veel te laat voor de audities – belde ik hem op. Hij belde mij dezelfde dag terug en vroeg of ik de dag erna tijd had om auditie te komen doen! Ik heb meteen mijn oude pianodocente gebeld en gevraagd wat ik moest spelen. Ze gaf mij de tips die ik nodig had en ik oefende de hele avond. De dag erna ging ik naar Utrecht voor de auditie.. Ik werd toegelaten!
Pas na dat 1e jaar besefte ik hoe bijzonder dat was. Er waren al 11 pianisten aangenomen waarvan er in dat jaar 6 moesten afvallen én er moest een aparte auditie ingepland worden voor mij! Het voelt als een klein wondertje hoe ik daar terecht ben gekomen, waar ik nog steeds veel dankbaarheid voor voel.

Dat betekent niet dat dat eerste jaar over rozen ging.. Na een confronterend 1e jaar waarin ik mezelf continue vergeleek met mijn klasgenoten besloot ik te stoppen. Dat was een goede keuze. De druk was eraf, en ik genoot weer volop van muziek. Ik zette meteen een eigen band op.

Na dat tussenjaar werd ik toegelaten op het conservatorium van Rotterdam (Codarts). Inmiddels zong ik ook steeds meer en werd ik gevraagd of ik in een Pianobar wilde optreden als pianist/zanger. Ik vond het altijd al geweldig om mensen te vermaken met bekende muziek en nu mocht ik daar mijn werk van maken! Ik ben daar volledig ingedoken en was eindelijk weer dagelijks aan het studeren om een groot repertoire op te bouwen. Na ieder optreden nam ik de verzoekbriefjes mee naar huis om de nummers uit mijn hoofd te leren die het vaakst werden aangevraagd.

Spaans avontuur
Mijn zoektocht was nog lang niet voorbij, want na het afronden van mijn studie en anderhalf jaar 4 avonden in de week op te treden in Pianobars, besloot ik mijn huur op te zeggen en mijn auto te verkopen. Ik wilde duurzamer leven in harmonie met de natuur en ben vrijwilligerswerk gaan doen op kleine ecologische boerderijen in Spanje. Ik heb prachtige plekjes gezien, en inspirerende mensen ontmoet. Ik leerde vooral veel over mezelf, met vallen en opstaan. Inmiddels spreek en zing ik ook een prima woordje Spaans.

Wageningen en dirigeren
Eenmaal terug in Nederland voelde ik mij niet meer op mijn plek in de randstad. Via een vriendin belandde ik in Wageningen. Daar voelde ik me thuis! Ik heb toen langzaam de muziek weer opgepakt en ontdekte het dirigeren. Ik werd gevraagd om in te vallen bij een koor. Meerstemmigheid vond ik altijd al geweldig en ik besloot om daar verder mee te gaan. Inmiddels heb ik de opleidingen DirigentLichtVocaal en VocalLeadership afgerond, heb ik gewerkt als pianodocent bij de opleiding VocalLeadership op Codarts en arrangeer en dirigeer ik al jaren verschillende koren.