Beginnen met muziek

Hoe begin je als je een instrument wilt leren bespelen? Deze vraag wordt me regelmatig gesteld. Dus, bij deze een blogje erover!


Hoe begon ik zelf?

Eerst maar eens even terugkijken hoe ik zelf eigenlijk ben begonnen..:
In mijn geval was er liefde op het eerste gezicht in de brugklas, tijdens de muziekles. Ik was verliefd op muziek! Ik vond de piano echt fascinerend en deed alle opdrachten die ik van de docent kreeg, en meer.

Ik was niet bezig met goed zijn in muziek, ik vond het gewoon heel leuk.  Ik kreeg al snel mijn eerste keyboard van mijn ouders, ik mocht op pianoles en ik zat al snel in een bandje bij een muziekvereniging.
Mijn docent had de expertise om huiswerk op mijn niveau op te geven, ik had de mogelijkheid om thuis te oefenen, en het samenspelen in een band gaf de motivatie om dat ook daadwerkelijk te doen!


Ja maar, jij was jong. Dan is het makkelijk!

Vaak hoor ik dat je jong moet beginnen, en dat het anders eigenlijk te laat is. Als je net zo goed als Mozart wilt worden klopt dat misschien wel, maar dan leg je de lat wel erg hoog!

Ook na je jeugd kun je nieuwe dingen leren. Sta jezelf toe een beginner te zijn, wees weer zo nieuwsgierig als een kind. Misschien neem je privéles, of begin je liever zingend in een koor, of met een online-cursus. Probeer het uit, en vind wat werkt voor jou.


Strenge eisen?

Soms krijg ik het idee dat we vanwege alle talenten-shows op TV allemaal vinden dat je heel goed moet zijn om muziek te mogen maken. Er is zoveel en zo snel kritiek op muzikanten en vocalisten, dat wanneer iemand er zelf graag mee zou willen beginnen hij/zij die eisen ook aan zichzelf stelt.

Daar ligt de sleutel, als je het mij vraagt. Ga te rade wat jouw eisen en doelen zijn, want het zou zomaar kunnen dat die zodanig streng en hoog zijn dat het ineens heel begrijpelijk wordt waarom beginnen zo moeilijk voor je is.
Het gaat je vast lukken om de eisen en doelen te verzachten, en op die manier het plezier te vinden in een instrument bespelen. Spelen!